{ "title": "Demir Serum", "image": "https://www.serum.gen.tr/images/demir-serum.jpg", "date": "21.01.2024 22:26:15", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Demir serum, bu test kandaki demir miktarını ölçer. Vücuttaki toplam demir miktarı düşük olsa da serum demir miktarı normal seviyede olabilir. Bu neden ile diğer demir serum testleri de yapılmalıdır.

Demir Serum testi yaptıran kişiler de demir minerallerinin eksik olmasının nedenleri alınan gıdalarda bulunan demir minerallerinin vücut tarafından iyi bir şekilde işlenememesi başlıca nedendir. Kanla birlikte oksijenin taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücreleri yani alyuvarların yeterli düzeyde olmamasından dolayı organlara ve diğer dokulara taşınan oksijen miktarının azalması vücudumuzdaki demir miktarının azalmasına neden olur.

Hemolitik acemiler, akut lösemi, akut hepatitler, kurşun zehirlenmesi, vitamin B6 eksikliği, talasemi ve akut demir zehirlenmelerinde düzeyi yükselirken, akut ve kronik enfeksiyonlar, demir eksikliği anemisi hipotrioidizm ve postoperatif dönemde serum demir düzeyi düşer.

Demir serum düzeyinin düşmesi vücudumuzda nedeni tam olarak belirlenemeyen halsizlik, yorgunluk ve enerji eksikliği gibi belirtilerle bizi uyarır. Demir eksikliğine bağlı olarak azalan alyuvar sayısı ile ciltte solgunluk oluşabilir. Dudaklarımız ve diş etlerimiz normalde oldukları kadar kırmızı görünmeyebilirler. Bu gibi durumlarda başta kırmızı et olmak üzere içerisinde Demir miktarı en çok olan siyah üzüm, kan portakalı, ıspanak, brokoli, incir, kuru erik, kuru kayısı, domates, bezelye gibi besinler tüketerek vücudumuzun demir serum oranını düzenlemeye katkıda bulunabiliriz.
" } ] }