{ "title": "Serum Fizyolojik", "image": "https://www.serum.gen.tr/images/serum-fizyolojik.jpg", "date": "19.01.2024 17:32:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Serum fizyolojik, toplumda tuzlu su olarak da bilinmektedir. Fizyolojik serum izotonik sodyum klorür çözeltisidir. Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde ve aynı zamanda öksürük, nezle, gibi rahatsızlıklar için de her yaşta kullanılabilir. Serum fizyolojik mukoza kuruması, göz yaşı kaybı ve diyabet koması durumlarında da kullanılan bir ilaçtır. Eczanelerden sprey, damla ya da solüsyon olarak temin edilebildiği gibi evde de kolaylıkla hazırlanabilir.

Serum fizyolojik bebeklerde neden ve nasıl kullanılır?

Bebeklerde burun tıkanıklığı bebekler için oldukça ciddi bir problemdir. Bebeğin huzursuz olmasına ve konforunun bozulmasına neden olur. Bu nedenle bebekte ağlama nöbetleri meydana gelebilir. Bu ağlama nöbetleri basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Bebek nedensiz ağlıyorsa solunum yollarını kontrol etmekte fayda vardır. Bebek sebepsiz ağlıyor diye doktora götürüldüğünde doktor muhtemel serum fizyolojik adı altında içinde tuzlu su bulunan damla reçete edebilir. Bu damla çocuğun ihtiyacı olduğunda her iki burun deliğinden iki damla olacak şekilde damlatılır. Ancak bebekte yoğun burun tıkanıklığı varsa bu tıkanıklığı açmak için 2 damla serum fizyolojik yeterli olmaz. Bu durumda çocuğun rahatlaması için serum fizyolojiğin dörtte biri tek burun deliğine damlatılmalıdır. Tıkanıklık bu şekilde giderilebilir. Her kullanım için serum fizyolojiğin yarısı her iki burun deliğine paylaştırılmalıdır. Bu sayede sonuç alınabilir. Bu işlemin nefes almakta güçlü çeken bebeklerde ve yoğun tıkanıklıklarda günde 4-6 defa tekrarlanması gerekir.

Tıkanıklık ve bebeğin rahatlaması için genellikle yeterli ölçülerde kullanıldığında serum fizyolojik yeterli olur. Serum fizyolojik sayesinde burun içinde toplanan birikinti genze doğru akar ve bebek bu birikintiyi genelde yutar. Bu sayede bebekte rahatlama sağlanır. Fakat birikintinin tamamı genze doğru itilmemişse kalıntılar için farklı işlemler gerçekleştirilebilir. Bunun için aspiratör adlı aparatlar kullanılabilir. Kullanılabilecek iki versiyon aparat bulunmaktadır. Standart pompalı aparatlar serum fizyolojik uygulandıktan sonra burunda kalan kalıntılar için faydalı olur. Kullanımı oldukça kolaydır. Pompasına basılır ve burnun uç kısmına yerleştirilerek pompası gevşetilir. Bu sayede aspiratör içerisine hava girer ve burundaki kalıntılar temizlenir. Diğer aspiratörün kullanımı daha farklıdır. Pompa görevini anne ya da kullanan kişi üstlenir. Aspiratör yine bebeğin burnuna yerleştirilir ve kullanan kişi diğer ucunu ağzına alarak içine çeker. Aynı işlem iki burun deliği için uygulanır. Aspiratörlerde tek kullanımlık uçlar bulunmaktadır. Her kullanım için uç kısmı değiştirilir.

Serum fizyolojik sonrasında pompalı aspiratörlerin kullanımı daha kolaydır. İşlem diğer aspiratöre göre daha kısa sürebileceğinden daha kolay uygulanabilir. Diğer aspiratörde ise yoğun tıkanıklıklar tamamen temizlenebilir. Serum fizyolojik doktor başka şekilde önermemiş ise en fazla beş gün kullanılmalıdır.

Evde serum fizyolojik nasıl hazırlanır?

1 litre su kaynatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan suya 1 şeker kaşığı deniz tuzu eklenerek karıştırılır. Bu sayede tuz çözeltisi elde edilir. Serum fizyolojik bu kadar basit bir işlem ile hazırlanmış olur.
" } ] }