{ "title": "Serum Hastalığı", "image": "https://www.serum.gen.tr/images/serum-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 10:31:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Serum hastalığı, birtakım hastalıklardan dolayı kişilere at ya da sığır kanından üretilmiş serumlar verilebilmektedir. At ve sığır kanından elde edilen serumlar bazı bünyelerde bazı yan etkilere yol açabilir. Kullanılan serumun içerisinde bulunan antijenler ve vücuttaki antikorlar bir araya gelerek serum hastalığına neden olur. Gazlı kangren, tetanos, difteri ya da yılan sokması nedeniyle bu tür serumlar verilebilir. Serum alan her bireyde serum hastalığı gelişmez. Serum hastalığı yaklaşık yüz kişide beş kişide görülebilir. Günümüzde ise serum hastalığı penisilin olarak adlandırılan damar yolu ile vücuda uygulanan antibiyotikler nedeniyle de oluşum göstermektedir. Hastalık nedeniyle eklem ağrısı ortaya çıktığında ağrıyı kesmek için aspirin ve oluşan kaşıntıya karşı antihistaminik ilaçlar kullanılabilmektedir. Ağrı ve kaşıntı bu ilaçlara rağmen kesilmezse kortizon içerikli ilaç tedavisine başvurulmaktadır.

Serum hastalığının belirtileri nelerdir?

Serum hastalığında ortaya çıkan belirtiler serum uygulandıktan en geç 10 gün içinde ortaya çıkabilir. Eklem ağrısı, kaşıntı, ateş ve deride döküntüler meydana gelebilir.

Serum hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Serum hastalığı nedeniyle tetanosa yakalanmamak için belli aralıklar ile aşılama yapılmalıdır. Serum hastalığı bazı vakalarda birtakım ilaçlar kullanıldıktan sonra en geç 1 hafta içinde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Eğer alerjik reaksiyonlar ilaç kaynaklı gelişmişse ilaç kullanımı eksildikten sonra alerjik durum kendiliğinden kaybolabilir. Deride meydana gelebilecek kızarıklık, döküntüler ve ateş görülebilir. Aynı zamanda eklem, dirsek ve diz bölgesinde ağrılar açığa çıkabilir. Bu gibi durumlar basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Ağrı kesici, kas gevşeticiler kullanılarak serum hastalığı tedavi edilebilir.
" } ] }