{ "title": "Serum İçeriği", "image": "https://www.serum.gen.tr/images/Serum-Icerigi-99.jpg", "date": "20.01.2024 16:17:44", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Serum içeriği; Serum, sarı berrak renkte, hafif şurup kıvamında bir sıvıdır. Serumun plazmadan farkı ise içerisinde fibrinojen bulunmamasıdır. Çünkü bu maddenin bulunmaması pıhtılaşma esnasında parçalanarak fibrini çökeltmesidir. Vücutta tel tel olan fibrin kan yuvarlarına sarılarak kanda pıhtıyı meydana getirir. Serumun içerisindeki kimyasal bileşiminin bilinmesi çok önemlidir. Çünkü içeriğinde olan bu bileşimler çeşitli hastalıklara göre değişiklikler göstermektedir. Serumun kişinin kanından ayrıştırılmasında, kullanılan yöntem dönmedir. Kan ile ilgili olarak serumdan başka serum isminde bilinenlerde vardır. Bunlardan birisi de izotonik sodyum klorür solüsyon olarak bilinendir. Yüz ml'sinde 0.9 gr sodyum klorür ve enjeksiyonluk su içermektedir. Serumun uygulanması esnasında tüm asepsi kurallarına uyulması gerekir.

Serum içeriği

Serumun içeriğinde bulunan esas madde hayvan kanının çeşitli faaliyetler sonucunda ayrıştırılması aracılığıyla elde edilir. Ardından içine metabolizma için yararlı maddeler ve çeşitli koruma amaçlı maddeler eklenir. Bu arada var olan bütün serumlar kandan üretilmez. İçeriği Antikor olan serumlar hayvan kanı vasıtasıyla üretilmektedir. Bütün hastalara verilen ve bilinen normal serumlar elle üretilmiş serumlar'dır. İçerisinde şeker, su, tuz, aminoasit gibi vücudun ihtiyaç duyduğu gıdaları karşılamaya yarayan besin maddeleri vardır ve de bunlar ile yapılmaktadır.

Serum; içerisinde genel olarak hayvan kanından üretimi yapılan, içerisinde antikorlar taşıyan, pasif bağışıklık kazanımı adına kullanılan kan suyuna verilen isimdir. Serum, önleyici olmayan, herhangi bir hastalığın aşı benzeri, hastalığı gidermek adına bir özellik taşır; hastaya pasif bağışıklık sistemi kazandırmaktır.

Bir serum içeriği hazırlarken uygulanan temel prensip şudur; serumun hazırlanması esnasında içeriğinin belirlenebilmesi hangi mikroba karşıt olarak üretilmesine bağlıdır. Üretilecek olan serum, o mikroptan alınan ve özel şekilde üretilmiş aşılar ile bir hayvana, ata şırınga edilerek belirlenmektedir. Hayvanda bahsedilen hastalık mikroplarına karşı bağışıklık sistemi sağlanıp, güçlendirildikten sonra hayvanın kanı alınır ve sonrasında da içerisindeki serum kısmı ayrıştırılır. Bu kısım alınan serum, kapalı şişler veya kapalı ampuller içerisinde depolanarak tutulur. Şırınga yolu ile uygulanan serum, mikropların zehirli etkilerini gidermek adına, içeriğinde bulunan maddelerin hazır olduğu bir sıvıdır ve gerektiği takdirde insanlara şırınga edilir.

Bunun dışında serum bazı hastalıklarda da hastalığın iyileşebilmesi için farklı şekillerde kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak; Kuşpalazı rahatsızlığına yakalanan herhangi bir çocuğa, yakalandığı hastalıkla ilgili aşı yapmakla bir fayda elde edilmez. Vücudu, kuşpalazı mikrobunun toksinlerinden temizleyebilmek yani hastalığı iyileştirebilmek adına, içerisinde kuşpalazı mikrobuna ait toksinleri gidermek için maddeler bulunan kuşpalazı serumu enjekte edilir.

İçeriği binde dokuz serum fizyolojik tuzu, şeker, aminoasit protein olabilir. Ama ilk yardımı yapılırken genel olarak şeker kullanılır. Bununla beraber serum, hükümete bağlı sağlık kuruluşlarında ve birçok özel kuruluşta uygulanmaktadır. Ayrıca büyük hastanelerde yani üniversite hastaneleri gibi yerlerde ortalama günlük 15.000 civarında seruma başvurulur. Serumlar, aşılar gibi hastalıktan önce değil, hastalık anında uygulan sıvılardır.
" } ] }